Stadsjutten III

Deze column verscheen in mei 2012 in het Brabants Dagblad

Meisje van 14,
afgelopen week heb je waarschijnlijk de meest gênante gesprekken uit je leven moeten voeren. Iedereen wil weten of jij het bent, en de mensen die niets durven te vragen zijn misschien nog het ergst. Die kijken je lang aan of doen iets té normaal tegen je, om hun ongemak te verhullen.
Je ouders krijgen vragen die ze zo rustig mogelijk beantwoorden want ze willen het niet moeilijker maken dan het al is.
Je hoopte natuurlijk zó dat je geheim kon houden dat jij het was. Maar in je kring van vrienden en familie weet iedereen het. En dan zijn er nog de mensen die denken dat het niet tegen je zin was.
Maandag ga je weer naar school. “Iedereen heel gewoon doen tegen haar hoor!” zegt het zorgteam dat voor je is opgetrommeld. Net zoals met het dove jongetje uit de klas; er moet dan ineens buitengewoon gewoon over gesproken worden, want dat vindt men goed.
Gaat de aardrijkskunde leraar extreem gewoon tegen je doen.
Iedereen die nog niet wist dat het om jou ging weet het nu, juist omdat jij er niet was. Zo groot is de school niet. En je bent uitgebreid besproken, niet alleen op school maar ook in de media. Nu is heel Tilburg boos omdat het uitgezonden is bij PowNews. De Burgemeester was zelfs woedend, misschien terecht, maar het stond al op internet.
Ik hoop dat niemand die je kent anders naar je zal kijken. Mensen vinden altijd iets van elkaar. Mensen willen altijd boos zijn. Nu gaat het niet eens om jou, nee dan gaat het ineens om “het principe.” Het klinkt cliché, maar echte vrienden kijken niet anders naar je en hoeven hun verhalen over “als het míjn dochter was geweest” niet kwijt.
En laat de mensen die menen dat je niet zo’n kort rokje aan had moeten trekken, die durven te insinueren dat je het met mooie benen en korte rokjes uitlokt, volledig in de stront zakken. Die hebben zelf nog veel grotere problemen namelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.